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ALL INDIA COUNCIL FOR TECHNICAL EDUCATION
(RA TR BT TF wifais (AH) (A STATUTORY BODY OF THE GOVT. OF INDIA)

Prof. A. Rajasekaran
Adviser (PC Bureau)

F.No. 2-PC/AICTE/Gen. Dist. Edu. Policy/2012/533\ Dated: 17t July 2015
To,

The Vice Chancellor,
Uttrakhand Open University
Teenpani Bypass Road,
Behind Transport Nagar,
Haldwani-263139
Uttrakhand

Sub.: Recognition to certain programmes of Uttrakhand Open University
Haldwani.
Sir,
With reference to your letter No. MOU/VC/AICTE/35/1243/8 dated 26t June
2015 on the subject addressed to hon’ble chairmen, it is stated that:

(a) It has been the policy of the AICTE, not to recognize the qualifications acquired
through distance education mode at Diploma, Bachelors & Master Level in the fields of
Engineering, Technology, Architecture, Town Planning, Management, Pharmacy, Hotel
iManagement & Catering Technology, Applied Arts & Crafts & Post Graduate Diploma
in Management (PGDM).

(b) The AICTE had the policy to consider only MBA and MCA through distance mode
for its recognition provided the same was approved by the tripartite committee of
AICTE, UGC and DEC.

(c) Further, the MHRD vide its order dated 29.12.2012 having dissolved DEC under
the IGNOU, the UGC/AICTE was empowered to act as a regulator for higher education
(excluding Technical Education) and Technical Education through Open and Distance
Learning (ODL) Mode respectively.

d) However, in subsequent development arising out of Hon’ble Supreme Court of
India’s judgment in civil appeal No. 1145 of 2004 and civil appeal No. 5736-5745 of

2004 issued on 25-04-2013 the MHRD vide F. No. 4-8/2014-Ul (A) dated 25%
February, 2014 in exercise of its powers conferred by sub section of section 20 of the

b UGC Act 1956 and in suppression of its earlier direction of even No. dated 29%
0\ December, 2012 , referred to at (c) above has directed the UGC.

(i) To act as a regulator for Higher Education through Open & Distance
Learning (ODL) Mode and act as a Regulator for T echnical Education in
Universities / Affiliated Colleges through Open & Distance Learning (ODL)

§(9) Mode.

o{é\’) e) It is further stated that the universities do not require prior approval of AICTE to
commence a new department or course and programmes in technical education,
however, the universities are expected to conform to the standards and norms laid

down by AICTE. A copy of the AICTE notification No. UB/04(3)/2010 is also enclosed
for instant reference please.
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In view of the above

» the technical courses (ODL) being
Uttrakhand Open Univers

ity do not require AICTE’s approval.

This is for your kind information.

conducted by the

Yours /ééjthfully,
3

Encl.: As above




